Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Επίσκεψη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδομένη



Την Παρασκευή 4.12.2015 αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τις βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Ελένη Σταματάκη, την Κατερίνα Κνήτου συντονίστρια του τμήματος, τη Λένα Κουγέα και την Κλειώ Παπαπαντολέων, συνοδευόμενη από μέλη της Νεολαίας και του κόμματος που δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφυγικού-μεταναστευτικού στη Θεσσαλονίκη και αλληλέγγυους-ες επισκέφθηκε την Ειδομένη.

Πήγαμε να δούμε από κοντά την κατάσταση, να διερευνήσουμε τις προτεραιότητες και τις ανάγκες, αλλά και για να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ειδομένη με κίνδυνο της ζωής τους και  διεκδικούν το δικαίωμά τους σε διεθνή προστασία και αξιοπρέπεια.

Είδαμε την ανακούφιση των οικογενειών που έφταναν, την κούραση όσων περίμεναν, την οργή και την απόγνωση αυτών που καταλαβαίνουν ότι δεν θα περάσουν απέναντι. Μιλήσαμε με αλληλέγγυους που βρίσκονται μήνες στην περιοχή και μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες, συζητήσαμε με την  Ύπατη Αρμοστεία, ΜΚΟ, και με τις αστυνομικές αρχές. Επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο Παιονίας ο οποίος περιέγραψε τα προβλήματα, αναφέρθηκε στο προσφυγικό παρελθόν πολλών κατοίκων της περιοχής και ζήτησε, επειγόντως, τη βοήθεια και στήριξη του κράτους.

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πραγματικά δύσκολη – δύσκολη πρώτα και κύρια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το ενδεχόμενο χρήσης βίας, μας βρίσκει κατηγορηματικούς αντίθετους· η βία είναι απαράδεκτη, εκτός όλων των άλλων, όταν ασκείται εναντίον ανθρώπων σε ανάγκη, που έφτασαν εδώ διωγμένοι από τον πόλεμο και την καταστροφή, που χρειάζονται φροντίδα και προστασία – ανάμεσά τους οικογένειες με μωρά και παιδιά. Αντίθετα, είναι αναγκαία η άμεση αποστολή γιατρών, η αντιμετώπιση της σίτισης με συστηματικό τρόπο από πλευράς τους κράτους, η διαμόρφωση  υποδομών παραμονής για όσο διάστημα οι άνθρωποι αυτοί μένουν στην Ελλάδα.

Συνολικότερα, η Ε.Ε. οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εξασφαλίσει ασφαλείς διόδους για τους ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς  προστασίας χωρίς την παραμικρή απόκλιση από την συνθήκη της Γενεύης και τις διεθνείς αρχές προστασίας των ανθρώπων που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή.