Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη της Ελένης Σταματάκη στο Παράρτημα Πειραιά του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών

Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη επισκέφθηκε το Παράρτημα Πειραιά του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.   
        
Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών ιδρύθηκε το 1956 και εφαρμόζει το πνεύμα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής καθώς και της ψυχοδυναμικής σκέψης στη δημόσια περίθαλψη. Αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην χώρα μας, με κάλυψη σε μεγάλο εύρος της επικράτειας. Σκοποί του Κέντρου είναι η  παροχή φροντίδας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των πασχόντων, η ανάπτυξη ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων, η εξειδικευμένη εκπαίδευση των στελεχών ψυχικής υγείας, η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς προγραμμάτων εκπαίδευσης για την πρόληψη και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, η έρευνα ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων και φαινομένων που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας και η ανάπτυξη της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς.  Ειδικότερα το παράρτημα του Πειραιά περιλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες: την Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Ενηλίκων, το Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας και τη Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης για ψυχικά πάσχοντες.
Η βουλευτής συζήτησε με τον διευθυντή του παραρτήματος Πειραιά, παιδοψυχίατρο, Παναγιώτη Βουτυράκο, τους εργαζόμενους στο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων, ψυχολόγους, Σοφία Χρυσόγονου και Βασίλειο Φρατζεσκάκη, την κοινωνική λειτουργό Βασιλική Ψάλτου και την ψυχολόγο Μαρίκα Σιδηροπούλου, της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας, με την προϊσταμένη ημερήσιας περίθαλψης Μαρία Βρανά, την εκπαιδεύτρια Ειδικής Αγωγής Βιβή Μεσολογγίτου, τους εθελοντές Νίκο Καραμέτα και Αρετή Ταμπάκη και με τον υπεύθυνο του ιατρείου Μνήμης και Άνοιας, νευρολόγο - ψυχίατρο Νικόλαο Δέγλερη.
Όλοι και όλες τόνισαν ότι οι ανάγκες για ψυχική φροντίδα και υποστήριξη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών είναι αυξημένες. Tο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής παρέχει πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού.  Παρόλο που φέτος, για πρώτη φορά, έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι ελλείψεις παραμένουν σημαντικές, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων συνταξιοδοτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε. Τόνισαν επίσης την ανάγκη δικτύωσης όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, τη συνεργασία και την αποφυγή επικαλύψεων. Οι πολύπλευρες και πολυποίκιλες ανάγκες των ψυχικά πασχόντων απαιτούν ένα ευρύ πλαίσιο συνεργιών και δράσεων. Διαπιστώθηκε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ένταξη των ψυχικά πασχόντων στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Η βουλευτής είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θετικά βήματα, καθώς οι ψυχικές παθήσεις δεν αποτελούν στίγμα για το άτομο και την οικογένειά του και σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, με τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει σε ότι αφορά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να αναπτυχθούν πολιτικές πρόληψης των ψυχικών παθήσεων και ένταξης των πασχόντων στην κοινότητα. Τόνισε επίσης ότι τα νομικά εργαλεία, όπως ο νόμος για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Τέλος, ευχαρίστησε όλες και όλους για την πολύτιμη εμπειρία και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια.